Sendvič s trhaným vepřovým

  • Střední
  • 4
  • pečení
  • 6-8 h
Sendvič s trhaným vepřovým
CO BUDETE POTŘEBOVAT

Vepřové maso - plec/kýta/krk
sůl
cukr

NA HOUSKY
sušené droždí
teplá voda
teplé mléko
vejce
rozpuštěné sádlo
cukr 
sůl
hladká mouka
polohrubá mouka
semínka na posypání (mák, sezam, lněné semínko)

NA DOKONČENÍ (v množství dle potřeby)
nakládané okurky
ředkvičky
majonéza
chilli omáčka (sriracha)
koriandr
jarní cibulka
JAK NA TO

1. PŘÍPRAVA BULEK
Mouku promíchejte v míse se solí. V hrnku smíchejte teplou vodu s mlékem, sádlem, rozšlehaným vejcem, cukrem a droždím. Směs přelijte z hrnku do mísy s mouku a pomocí stěrky promíchejte tak, aby se veškerá mouka navlhčila. 

2. BULKY DNES NEBO ZÍTRA?
Pokud připravujete těsto den předem, mísu teď pouze překryjte potravinářskou folií a dejte do lednice. Pokud připravujete těsto v den přípravy, těsto následně hněťte, dokud není pružné a hladké a neodlepuje se od stěn mísy (v robotu zhruba 10 minut, ručně 15 - 20 minut).

3. PEČENÍ BULEK
Přikryté těsto nechte nakynout na dvojnásobný objem. Poté vyklopte na vál, rozdělte na 8 stejně velkých dílů a vytvořte kulaté housky, vyskládejte na pečící papír, přikryjte folií a nechte nakynout zhruba 45 minut až hodinu. Troubu mezitím předehřejte i s plechem na 180 C. Nakynuté housky na papíře lehce postříkejte vodou a pak podeberte pomocí pevného kartonu / pevného prkénka a poté přesuňte na rozehřátý plech a dejte péct na 15 - 18 minut.

4. PŘÍPRAVA MASA
Vepřové maso očistěte a osušte papírovou utěrkou. Nakrájejte na kostky zhruba 5 x 5 cm, klidně i větší. Maso zasypte solí a cukrem a nechte v lednici marinovat 6 - 8 hodin.

5. DLOUHÉ PEČENÍ
Maso vyjměte z lednice, slijte uvolněnou šťávu a maso dejte péct v menším pekáčku na 100 - 120 °C po dobu 6 - 8 hodin, dokud se maso nerozpadá na vlákna. V průběhu pečení maso otáčejte a podlévejte výpekem, případně zalijte trochou vodu či vývaru, pokud se šťáva odpaří.

6. TRHÁNÍ MASA
Po upečení masa slijte bokem většinu výpeku a maso pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna. Přilejte nazpět tolik výpeku, aby maso bylo lehce nasáklé a zůstalo šťavnaté, nemělo by být "utopené", aby příliš nerozmáčelo housku.

7. FINÁLE
Okurky a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, jarní cibulku na šikmé tenké proužky. Několik lžic majonézy smíchejte se Srirachou. Sestavte sendviče - natřete je pikantní majonézou, naplňte trhaným masem, přidejte nakládané okurky, ředkvičky a zasypte koriandrem a jarní cibulkou. Přiklopte vršek housky a podávejte.

DOBROU CHUŤ PŘEJE MASOVÁ BEDÝNKA