Tafelspitz

  • Náročné
  • 6
  • vaření/dušení
  • 3 h
Tafelspitz
CO BUDETE POTŘEBOVAT

1 - 1,5 kg tabulové špičky
1 kg hovězích morkových kostí
sádlo na opečení zeleniny

4 l vody
1 velká cibule
3 velké mrkve
1 pórek
1/3 celeru
15 kuliček pepře celého
8 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl

jablka s křenem
2 jablka
křen dle chuti

pažitková omáčka
majonéza (5 - 6 lžic)
1 vejce na tvrdo
2 plátky toustového chleba namočeného do 8 lžic vytvořeného vývaru

špenát
mražený sekaný špenát
1 malá šalotka
lžíce másla
3 lžíce smetany
sůl a pepř dle chuti

celestýnské nudle
200 ml mléka
75 g mouky
2 malá vejce
větší špetka soli
olej/sádlo na opečení

příloha
vařené brambory, bramborové rösti či opékané brambory jako příloha k podávání
JAK NA TO

1. KOSTI A MASO IHNED DO HRNCE
Maso a kosti očistěte, kosti řádné omyjte ve studené vodě. Obojí vložte do kastrolu spolu s pepřem, bobkovými listy a novým kořeníl a zalijte zhruba 4 litry vody, nechte pozvolna táhnout odkryté pod bodem varu. Mezitím si očistěte a nakrájejte zeleninu. Třetinu zeleniny pookrájejte na tenké plátky do polévky, zbytek stačí na kostky zhruba 3x3 cm. Na pánvi na sádle opečte kostky zeleniny do zlatova a přidejte ji do kastrolů s vývarem. Vývar lehce osolte a vařte, dokud maso nezměkne tak, aby šlo téměř oddělovat vlákna, zhruba 1,5 (záleží na vyzrálosti masa). 

2. CEDÍME A KRÁJÍME
Vývar zceďte a maso (případně i morkové kosti, pokud je chcete podávat) vyjměte a očistěte od drobných usazenin. Maso nakrájejte na plátky široké zhruba 0,5 cm, počítejte se zhruba 150 g masa na porci.

3. NUDLE
Celestýnské nudle připravte tak, že všechny uvedené ingredience smícháte rychle vidličkou v misce a opečete na pánvi na oleji jako palačinku, z obou stran. Poté palačinku nakrájíte na proužky o šířce zhruba 0,5 cm.

3. JABLÍČKA A KŘEN
Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle, křen nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s jablky - množství křenu volte dle chuti.

4. OMÁČKA
Pažitkovou omáčku připravte smícháním uvedených surovin nejlépe v mixéru, aby se namočený chléb co nejlépe rozmělnil. 

5. ŠPENÁT
V pánvi na lžíci másla opečte šalotku, přidejte kostky mraženého špenátu, podlijte trochou smetany, osolte, opepřete a nechte dusit na velmi mírném plameni, dokud se všechen špenát neprohřeje. 

6. FINÁLE
Zeleninu, kterou jste ponechali stranou opečte v pánvi na lžíci sádla/oleje do zlatova, přidejte do vývaru spolu s celestýnskými nudlemi a podávejte. Maso podávejte na talíři zvlášť doplněné špenátem, pažitkovou omáčkou, křenovými jablky a bramborovou přílohou (např. vařené brambory, bramborové rösti či opékané brambory).

DOBROU CHUŤ PŘEJE MASOVÁ BEDÝNKA

Použité maso z Masové bedýnky