Zabijačkový guláš

  • střední
  • 4-6
  • vaření/dušení
  • 2 h
Zabijačkový guláš
CO BUDETE POTŘEBOVAT

400 g libového vepřového ořezu na kostky
200 g očištěných ledvinek
200 g očištěných jater
100 g vepřového srdce
100 g vepřového jazyka
2 lžíce sádla

3 velké cibule pokrájené na hrubo
1 utřený stroužek česneku
špetka drceného kmínu
2 lžíce sladké papriky
špetka majoránky
vývar na podlévání
sůl
pepř drcený 1/2 lžičky
nové koření drcené 1/2 lžičky
lžíce mouky na zahuštění


Zabijačkoý guláš - suroviny
JAK NA TO

1. PŘÍPRAVA
Začněte tím, že si očistíte a pokrájíte veškeré maso. Libové maso na kostky (3×3 cm) a vnitřnosti na menší kousky. Ty si odložte zvlášť do misek. Nakrájejte si také cibulku.

2. ORESTUJTE MASO
Nyní na velké pánvi rozehřejte lžíci sádla a pěkně opečte libové maso ze všech stran tak, aby na povrchu pěkně zhnědlo. (Pokud máte menší pánev, maso opékejte na několikrát, aby nezačlo pouštět šťávu a dusit se.) Opečené maso vyjměte a dejte zpět do misky. Na mírném plameni rychle a zlehka opečte také vnitřnosti a poté opět vyjměte z pánve. Nakonec do pánve nalijte trochu vývaru (250 ml), dejte lehce ohřát a ode dna odškrábejte vařečkou všechny případné přípečky.

3. ZÁKLAD A ŠUP MASO DO HRNCE
V dostatečně velkém hrnci rozehřejte zbytek sádla a opečte na něm cibuli do zlatova. Pak přidejte česnek, papriku, kmín, pepř, nové koření a promíchejte. Přidejte maso a celé to zalijte vývarem z pánve tak, aby bylo vše pěkně ponořené.

3. DUSÍME
Za občasného míchání nechte dusit pod napůl přiklopenou poklicí, dokud maso nezměkne (1-2 hodiny).

4. FINÁLE
Na poslední půl hodinu dušení přidejte opečené vnitřnosti a promnutou majoránku. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte solí a kořením. Podávejte s chlebem či knedlíkem, s cibulí a čerstvou majoránkou.

DOBROU CHUŤ PŘEJE MASOVÁ BEDÝNKA