Hovězí tacos s trhaným masem
-
Střední
-
4-6
-
pečení
-
1 H + marinování + pečení masa
CO BUDETE POTŘEBOVAT
Na marinování masa
1 kg hovězí maso (kýta - spodní šál/ plecový plátek/ podplečí/ loupaná plec/ krk/ hrudí bez kosti)
1-2 lžíce soli
1-2 lžíce cukru
1 lžíce sušeného oregana
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
4 stroužky utřeného česneku
1 ks cibule na drobno
Na rajčatovou salsu
4 ks rajčat bez jádřinců
hrst čerstvého koriandru (nať)
1 ks menší červené cibule nebo šalotky
1/2 stroužku utřeného česneku
1 lžíce olivového oleje
dle chuti chilli paprička
dle chuti sůl a pepř
dle chuti limetová šťáva
Na dokončení, v množství dle chuti a potřeby
kukuřičné tortilly
strouhaný čedar
avokádo
ledový nebo římský salát
zakysaná smetana
JAK NA TO
1. PŘÍPRAVA MASA NA MARINOVÁNÍ
Sůl, pepř a koření smíchejte v uzavíratelné misce. Maso očistěte a osušte, nakrájejte na kusy velké zhruba 5 x 5 cm, klidně i více. Kostky masa pořádně obalte připravenou směsí koření, uzavřete a nechte v lednici marinovat 6 - 24 hodin.
2. POMALÉ PEČENÍ
Maso včetně marinády přesuňte do malého pekáčku a pečte na 100 - 120 °C 6 - 8 hodin, dokud se maso nebude rozpadat na vlákna. Maso během pečení podlévejte výpekem a otáčejte, případně dolijte do pekáčku trochu vody.
3. PŘÍPRAVA SALSY
Rajčata omyjte, rozpulte a vyjměte jádřince, poté rajčata nakrájejte na drobné kostičky (zhruba 0,5cm x 0,5 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte také na velmi jemné kostičky a přidejte k rajčatům. Hrst koriandrové nati nasekejte, chilli nakrájejte na drobno, česnek utřete, přidejte k cibuli a rajčatům, zalijte olivovým olejem a limetovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte.
4. DOKONČENÍ DLE CHUTI
Nastrouhejte čedar na hrubé části struhadla. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a poté pomocí lžíce vyloupněte avokádo ze slupky; nakrájejte na plátky či kostky, pro zabránění zhnědnutí je můžete lehce pokapat limetovou šťávou. Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na kusy o velikosti sousta.
5. TRHÁNÍ MASA
Z pekáčku slijte vypečenou šťávu a uchovejte. Maso pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna.
6. PLNĚNÍ DO TORTILL
Do tortill naskládejte listy salátu, přidejte maso, salsu a avokádo, posypte strouhaným sýrem a podle chuti zakapte zakysanou smetanou. Pokud chcete, můžete je dát na 10 - 15 minut zapéct do trouby.
DOBROU CHUŤ PŘEJE MASOVÁ BEDÝNKA