Hovězí tacos s trhaným masem

  • Střední
  • 4-6
  • pečení
  • 1 H + marinování + pečení masa
Hovězí tacos s trhaným masem
CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na marinování masa    
1 kg hovězí maso (kýta - spodní šál/ plecový plátek/ podplečí/ loupaná plec/ krk/ hrudí bez kosti) 
1-2 lžíce soli
1-2 lžíce cukru
1 lžíce sušeného oregana
1/2 lžičky mletého pepře
1/2 lžičky mleté skořice
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky pálivé papriky
4 stroužky utřeného česneku
1 ks cibule na drobno
    
Na rajčatovou salsu    
4 ks rajčat bez jádřinců
hrst čerstvého koriandru (nať)
1 ks menší červené cibule nebo šalotky
1/2 stroužku utřeného česneku
1 lžíce olivového oleje
dle chuti chilli paprička
dle chuti sůl a pepř
dle chuti limetová šťáva
    
Na dokončení, v množství dle chuti a potřeby    
kukuřičné tortilly    
strouhaný čedar    
avokádo    
ledový nebo římský salát    
zakysaná smetana    
JAK NA TO

1. PŘÍPRAVA MASA NA MARINOVÁNÍ
Sůl, pepř a koření smíchejte v uzavíratelné misce. Maso očistěte a osušte, nakrájejte na kusy velké zhruba 5 x 5 cm, klidně i více. Kostky masa pořádně obalte připravenou směsí koření, uzavřete a nechte v lednici marinovat 6 - 24 hodin.

2. POMALÉ PEČENÍ
Maso včetně marinády přesuňte do malého pekáčku a pečte na 100 - 120 °C 6 - 8 hodin, dokud se maso nebude rozpadat na vlákna. Maso během pečení podlévejte výpekem a otáčejte, případně dolijte do pekáčku trochu vody.

3. PŘÍPRAVA SALSY
Rajčata omyjte, rozpulte a vyjměte jádřince, poté rajčata nakrájejte na drobné kostičky (zhruba 0,5cm x 0,5 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte také na velmi jemné kostičky a přidejte k rajčatům. Hrst koriandrové nati nasekejte, chilli nakrájejte na drobno, česnek utřete, přidejte k cibuli a rajčatům, zalijte olivovým olejem a limetovou šťávou, ochuťte solí a pepřem, promíchejte. Ochutnejte a případně dochuťte. 

4. DOKONČENÍ DLE CHUTI
Nastrouhejte čedar na hrubé části struhadla. Avokádo rozpulte, vyjměte pecku a poté pomocí lžíce vyloupněte avokádo ze slupky; nakrájejte na plátky či kostky, pro zabránění zhnědnutí je můžete lehce pokapat limetovou šťávou. Listy salátu omyjte, osušte a natrhejte na kusy o velikosti sousta. 

5. TRHÁNÍ MASA
Z pekáčku slijte vypečenou šťávu a uchovejte. Maso pomocí dvou vidliček natrhejte na vlákna. 

6. PLNĚNÍ DO TORTILL
Do tortill naskládejte listy salátu, přidejte maso, salsu a avokádo, posypte strouhaným sýrem a podle chuti zakapte zakysanou smetanou. Pokud chcete, můžete je dát na 10 - 15 minut zapéct do trouby.

DOBROU CHUŤ PŘEJE MASOVÁ BEDÝNKA